Ağız Florası Nasıl Düzelir

Son zamanlarda doğal ve sağlıklı yaşam üzerine gerek yeni basılan kitap ve makale sayısında gerekse yazılı ve görsel basında çıkan haberlerde fark edilebilir düzeyde bir artış olduğunun hepimiz farkındayız. Bu durumu oluşturan en büyük nedenlerden birisi, her geçen gün bilinçli ve sağlık konusunda kendine özen göstermeye başlayan insanların sayısındaki artıştır.

 

Sağlıklı Ağız Florasına Nasıl Sahip Olabilirim

Günümüzde gerçekliği kesin olarak kabul edilen bir konu vardır ki , sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için en önemli koşullardan birisi sağlıklı bir ağız florasına sahip olmaktır. Sağlıklı bir vücudun başlangıç noktası ağız ve ağız florasıdır.

Sağlıklı bir ağız florasına sahip olmayan bireylerde bir çok sistemik rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Basit ve önemsenmeyen bir diş çürüğü veya dişeti iltihabı , kalp rahatsızlıklarından tutun, tüm dolaşım sistemini veya sindirim sistemini ilgilendiren çeşitli problemlere yol açabilmektedir.

Ağız florası milyarlarca bakteriye ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakterilerin vücut içinde çeşitli görev mekanizmaları vardır. Bazıları patojen olarak adlandırılan hastalık yapıcı bakterilerdir. Bazıları ise zararsız olan bakterilerdir. İster ağız florası olsun ister bağırsak florası olsun, sağlıklı bir ağız florasından bahsedebilmek için burada yer alan bakterilerin içeriğini bilmek gerekir. Sağlıklı bir ağız florasından bahsedebilmek için bakteri dengesinin kurulmuş olması lazımdır. Yararlı ve zararlı bakterilerin dengede olduğu bir florada, hastalık veya sorun gelişme ihtimali daha zayıftır. Bu denge devam ettiği sürece de işleyiş normal şekilde devam edecektir. Denge şayet patojen bakteriler lehine bozulursa, önce ilgili bölgede yani ağızda (veya bağırsaklarda) sonrasında da vücutta problemler oluşmaya başlayacaktır. O yüzden bu dengenin sürekli korunması çok büyük önem taşımaktadır.

 

Ağız Florası Neden Bozulur

Ağız florasının bozulması, yani bir başka deyişle flora içindeki bakteri dengesinin bozulmasına neden olan bir çok faktör vardır. Bunlar başlıca;

• Yetersiz ağız bakımı

Sağlıklı bir ağızdan, bir diğer deyişle sağlıklı diş ve diş etlerinden bahsedebilmek için olmazsa olmaz koşul, diş ve dişetlerinin düzenli fırçalanması ve mümkün olduğunca diş ipi kullanılmasıdır. Fırçalama ile dişler ve dişetleri üzerinde oluşan bakteri plağı uzaklaştırılır . Bu yapılmazsa plak uzaklaştırılamaz ve hastalıklara davetiye çıkarılır.

• Bazı antiseptik gargaraların kontrolsüz kullanımı

Antiseptik gargaraların düzenli ve uzun dönem kullanımları da ağızda bir bakteri dengesinin oluşabilmesini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve dengeli bir ağız florasının oluşmasını engelleyebilmektedir. Bilindiği gibi, antiseptik gargaralar ağız içinde yararlı-zararlı ayırımı yapmadan tüm bakterileri yok etmeyi hedeflemektedir. Bu şartlarda zararlı bakterilerin yanında zararsız bakterilerde yok edildiği için ağız florası içinde bir bakteri dengesi oluşması zorlaşmaktadır

• Kimyasal içeriği fazla olan diş macunları

Bazı diş macunlarının içindeki kimyasal içerikler zaman zaman ağız florasını negatif yönde bozup ağız içinde bir çok yerde ağız yaraları-aftlar oluşumuna neden olabilmektedir.

• İlaçlar

Kullanmış olduğumuz bazı ilaçlar vücudumuzdaki hormon dengesini değiştirebilmektedir. Bu durum zaman zaman ağız içindeki savunma mekanizmalarını olumsuz yönde etkileyebilmekte ve ağız florasının bozulmasına katkıda bulunmaktadır. Aynı şekilde diyabet-şeker hastalarının kullandığı bir çok ilaç ağız kuruluğuna neden olabilmekte ve aynı şekilde ağız florasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

 

Ağız Florasının Düzelmesini Nasıl Sağlayabilirim

Bozulan bir ağız florasını düzeltmenin en etkili yollarından bahsedecek olursak;

• İyi bir ağız bakımı

İyi ve doğru bir ağız bakımının en önemli adımı doğru ve düzenli bir şekilde diş fırçalamaktır. Diş fırçalamanın ana esasını, fırçanın mekanik olarak bakterileri uzaklaştırması oluşturur. O yüzden kullandığımız diş macunları ikincil olarak önem taşımaktadır. Kullandığımız diş macunlarının mümkün olduğunca bitkisel esaslı olması tercih edilebilir. Ancak kullanacağınız macunun flor içermesi (özellikle çocuklarda) son zamanlarda bilinenin aksine ,zararlı değil yararlı olacaktır. Sadece diş fırçalamak ağız floramızda düzenli bir bakteri dengesi oluşması için yeterli olmayacaktır. Fırçalamayla ortamdan uzaklaştırdığımız bakteriler maalesef çok hızlı şekilde yeniden kolonize olmaktadır (çoğalmaktadır). Ağzımızdaki bakterileri tamamen uzaklaştıramayacağımıza göre bu bakteriler her seferinde yeniden çoğalacaklardır. Bu yüzden doğru olan , floramızdaki bakterilerin içeriğini değiştirmektir.

• Ağız florasını düzeltmek için ağız probiyotiği kullanmak

Ağzımız içinde yer alan bakterileri tamamen yok edemeyeceğimize göre en doğru olan yaklaşım bakterilerimizi değiştirmek olacaktır. Zararlı bakterilerin oranını azaltıp faydalı bakterilerin oranını arttırmak , ağız floramızda iyi bir bakteri dengesi oluşmasını sağlayacaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu da dışarıdan faydalı bakteri takviyesi yani ağız probiyotiği almak olacaktır. Yani bir nevi ağızdaki zararlı bakterileri iyileriyle değiştirmek gibi. Bu sayede ağzımızdaki faydalı bakteri oranı artacağı için ağız florası içinde iyi bir bakteri dengesi oluşturabilmek mümkün olacaktır.

Leave your comments

Comments

  • No comments found