Probiyotikler

Probiyotikler yaygın olarak, sindirim yolunu dengeleyen gıda takviyesi olarak bilinir. Ancak, sağlıklı bir ağız mikroflorası oluşumunu ve devamlılığını sağlayabilecek şekilde özelleşmiş ağız probiyotikleri hakkında bilinenler pek fazla değildir.

Probiyotikleruntitled

Dünya Sağlık Örgütün’nün probiyotikler hakkındaki 2001 tanımı “konak üzerine yeterli miktarda uygulandığında fayda sağlayan canlı mikro organizmalardır”şeklindedir.

Probiyotiklere kısaca, sağlığımızı korumaya yardımcı olan iyi bakteriler diyebiliriz.  İnsanların çoğu, probiyotikleri, belli süt ürünlerinden ve eski yöntemlerle mayalanmış ürünlerde olan laktobasillerden bilirler. Probiyotikler, gıda takviyesi şeklinde ilk olarak, yabancı ülkelere giden gezginlerin seyahatleri sırasındaki sindirim rahatsızlıklarını hafifletmek için üretilen tabletler olarak sunuldular. Farklı gıdalar genellikle, sindirim sistemimizde mide sorunlarına neden olan bakteri suşları içerirler. Tıpkı antibiyotik kullanımı nedeniyle bakteri dengesi bozulup, sindirim yolunda rahatsızlık hisseden hastalara, laktobasil gibi faydalı bakteriler verildiğinde olumlu yanıtlar elde edilmesi gibi.

 

Probiyotikler nelerdir?

Bazı gıdalar, küçük bağırsakta insan enzimleri ile sindirilemeyen doğal lifler içerir. Bunların yerine, kalın bağırsaktaki iyi bakteriler bunları sindirir ve gerekli besin elde edilir. Bu doğal lifler; yulaf, arpa, çavdar gibi tahıllarda, ayrıca kuşkonmaz, pırasa, soğan, sarımsak, enginar ve yeşillik  gibi bazı sebzelerde ve lifli meyvelerde bulunurlar. 

Laktobasil içeren probiyotikleri günlük olarak tüketmek, iyi ve faydalı bakterilerinizi çoğaltacaktır 

iStock 000020730459LargeProbiyotikler günlük diyetinizin bir parçası olmalıdır. Yüksek oranda laktobasil içeren ürünlere bakılmalıdır. Laktobasiller bağırsaklarda 4 hafta kadar kalırlar ve sonrasında sürekli yenilenmeleri gerekir. Diyetinize takviye olarak, laktobasil içeren probiyotikleri günlük olarak tüketmek, iyi bakterilerinizi çoğaltmak adına size yardımcı olacaktır. Hastalıkların çoğu bakteri dengesi üzerine negatif etki yapar ve patojen (hastalık yapıcı) bakterilerin çoğalması ile sonuçlanır.  Diğer bir problem ise, bazı ilaçların sadece patojen bakterileri değil bakteri dengesizliğine neden olacak şekilde faydalı bakterileri de yok etmesidir. Faydalı bakterilerin tekrar yerleşmesi için Laktobasil içeren probiyotik alınması tavsiye edilir. Bu bakterileri belli yoğurtlarda, eski usul fermente ürünlerde ve gıda takviyelerinde bulabilirsiniz. Gıdaların laktobasil içerdiğinden emin olmak için içeriğine detaylı bir şekilde bakmak gerekir.

Yüksek oranda şeker, nişasta alımı  ve sigara içmek gibi sağlıksız yaşam stilleri  patojen bakterilerin büyümesini arttırır.

 

Lactobacillus

Lactobacillus, özellikle oral kavite, sindirim borusu ve vajina olmak üzere vücudumuzun bir çok yerinde bulunur. Yeni doğanlar lactobacillus ile ilk olarak annelerinin vajinalarından geçerken karşılaşırlar. Sezaryen ile doğan çocuklar bu nedenle farklı bakteri florasına sahiptir. Laktobasiller genellikle, çürüyen bitkilerde ve süt ürünlerinde bulunan ve karbonhidrat fermentasyonunun baş metabolik atığı olan laktik asidi üreten bakterilerdir. Tüm yemek kültürlerinde laktobasiller süt, sebze, meyve, et ve balık gibi gıdaların korunması için kullanılmıştır. Ne yazık ki bu teknikler neredeyse artık kullanılmamaktadır. Gıda koruyucuları ve diğer kimyasallar eski fermantasyon sürecinin yerini almıştır.

Kötü Bakterilerinizi İyileriyle Değiştirin

Sağlıksız besinler vücudunuz üzerinde doğrudan  zararlı etkiler yaratabildikleri gibi, vücudunuzdaki hastalık yapıcı bakteri miktarını arttırıp dolaylı olarak da sağlığınızı olumsuz etkileyebilirler.

 

 Ağız probiyotikleri ağız sağlığı için yararlıdır

…ve tabiî ki vücudunuzun geri kalanı için de.
Probiyotikler elbette ki bütün sağlık problemlerinizi iyileştiren bir mucize değildir. Probiyotikler gıda takviyesidir ve sağlıklı besinlerin yerini tutamazlar. İyi bir sağlığa kavuşmak için yaşam tarzınızı iyileştirmeli, sağlıklı ve çeşitlendirilmiş besinler tüketmeli, egzersiz yapmalı ve her gün temiz hava almalısınız. Seveceğiniz ve yemeye devam edeceğiniz yüksek kaliteli ürünler bulmanız çok önemlidir.

Ağız sağlığınız içinse, tüm bunların yanında takviye olarak, ağız probiyotiklerinden yarar sağlayabilirsiniz.  Bu sayede, bakteriyel dengeniz düzelecektir ki,   aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız bu sizin için çok daha önemli bir hale gelecektir. 

Kötü Ağız Kokusu (halitosis)

 Diş Eti iltihabı                                                                                                                                                          

                                                                                                                        Periodontitis                                                                                                                                                                  

                                                                                                                        Candida (Mantar) Enfeksiyonu                                                                                                                                  

                                                                                                                        Bağırsak Sendromları                                                                                                                                                  

                                                                                                                        Diyabet                                                                                                                                                                              

                                                                                                                        Ya da antibiyotik tedavisi görüyorsanız.

Bütün bu koşullar bağışıklık sisteminizi ve aynı zamanda ağzınızdaki pozitif bakteriyel dengeyi olumsuz etkiler. Tüm bu durumlar için probiyotikler, özellikle de ağız probiyotikleri, ağzınızdaki sağlıklı bakteriyel dengenin korunmasına yardım ederler.

1- Şeker ve nişasta, oral kavite ve bağırsaktaki patojen bakterilerin çoğalmasını uyarır
2- Diyet lifleri ve probiyotik gıdalar oral kavite ve bağırsaktaki faydalı bakterilerin çoğalmasını uyarır.
3- Probiyotik ürünler ve gıda takviyeleri oral kavite ve bağırsaklar için faydalıdır.

Oral kavite için ağız probiyotikleri

Oral kavite (ağız içi) probiyotiklerinin faydaları nelerdir? Probiyotikler ve ağız boşluğu üzerine odaklanmak için bir çok neden vardır. Ağız boşluğumuz, mide ve bağırsaklara açılan ilk yoldur. Yemek yediğimizde çevrede bulunan bir çok bakteri, ağız boşluğumuz yoluyla vücudumuza erişir. Ağzımız 700 den fazla bakteri türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu bakteri bileşimi, yediğimiz besinlerden, hormonlardan, hastalıklardan, ilaçlardan, stres ve benzeri etkenlerden etkilenir. Oral kavitede (ağız boşluğu) ki  dengesiz bakteri florası ağızda hastalıklara neden olur. Bu zamana dek diş klinikleri dışında ağız sağlığına fazla dikkat çekilmemiştir. Son bilimsel sonuçlar ağız sağlığının ne kadar önemli olduğunu ve ağızdaki kronik enfeksiyonların kalbi nasıl olumsuz etkilediğini göstermiştir. Hastalıkların kökenine geleneksel bakış, bütünsel bakış açısını da daraltmıştır. Ancak, hastalıkların gelişmesinde ne kadar çok farklı faktörün etkili olduğunu içeren bilimsel kanıtların ışığında bu bakış açısı da artık değişmiştir. Vücudumuz, birçok farklı bölgenin fonksiyonlarının birbiriyle iyi bir uyum içinde çalıştığı bir organizmadır. Sadece on yıl öncesinde düşünülenin bile aksine, çok daha karışık bir yapıya sahiptir.

Genel vücut sağlığımız için de ağız probiyotiği kullanmak önemlidir

Ağzımızda oluşan diş eti iltihabı, mantar infeksiyonu ve diğer bir çok infeksiyon, vücudumuzun diğer bölgelerini de etkilemektedir. Bu yüzden ağız probiyotiği kullanmak sadece ağız sağlığımız için değil, aynı zamanda tüm vücut sağlığımız içinde önemlidir

 Probiyotikler gıda takviyeleridir.

Bunlar koruyucu diş hekimliğinin ve klinik kontrollerinin yerini tutmazlar.
Sağlıklı gıdaların yerini almazlar.