Diyabet ve Ağız Kuruluğu

Diyabet Ve Ağız Kuruluğu

Diyabetiniz açısından mükemmel bir tedavi görüyor olsanız bile, sağlıklı bir bireyle karşılaştırıldığında muhtemelen kan şekeriniz daha yüksek çıkabilir. Bu durum, ağız boşluğunuza akan vücut sıvı içeriğinizin de normale göre daha fazla şeker içermesi anlamına gelir. Bu şeker, ağız boşluğunuzda yer alan zararlı bakteriler ve mantarlar için adeta yakıt görevi görür.  

Yine yaygın alarak diyabet hastalarının bir çoğu, kullandıkları ilaçlar nedeniyle ağız kuruluğundan şikayetçidirler. Ağız kuruluğunun bir çok nedeni olmakla birlikte, genelde ilaç kullanımına bağlı gelişen ağız kuruluğu bunların arasında başı çekmektedir. İlaçlar tükrük salgısını azalttıkları için ağız kuruluğuna neden olurlar.  Gerek ağız boşluğumuzdaki bakteri dengesinin sağlanması açısından, gerekse yediğimiz besinlerin sindirimi açısından, tükrük salgısı hayati önem taşımaktadır.

Şayet ağız boşluğunuzdaki bakteri bileşiği dengede değil ise , bir diğer deyişle, ağzınızdaki zararlı bakteri- faydalı bakteri oranı zararlılar (patojen-hastalık yapıcı) lehine değiştiyse;  bu durum dişeti hastalıkları , diş çürükleri ve mantar infeksiyonlarının, oluşma riskini oldukça arttırmaktadır.

Kötü bakterilerinizi iyileriyle değiştirin 

Doğru bir günlük ağız bakımı çok önemlidir. Ne yazık ki, yalnızca dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağızda yer alan bakterilerin içeriğini değiştirmemektedir. Ağzınızda yer alan bakteri içeriğini olumlu yönde değiştirmenin sadece 2 yolu mevcuttur. Bunlardan bir tanesi beslenme içeriğimizi değiştirmek, diğeri ise takviye edici olarak ağız (oral kavite) probiyotiği kullanmaktır.  Probiyotikler ağız içindeki bakteri karışımını dengede tutarak tüm ağız ortamının (dişler, diş etleri ve dil) direncini arttıran pozitif bakterilerdir.

Öyleyse siz de zaman kaybetmeden, kötü bakterilerinizi iyileriyle değiştirmeye başlayın.