Ağız Kokusu

Ağız Kokusu İçin Probiyotik Kullanımı

Ağız Kokusunun Sebebi nedir?

Ağız kokusuna; tedavi edilmemiş periodontitis, dişeti iltihabı, boğaz enfeksiyonları veya nadiren mide kaynaklı sorunlar neden olurlar. Ağız kokusunun en yaygın nedeni, dilin arka üçte birlik kısmında yer alan sülfür gazı üreten bakterilerdir. Bu tür bakteriler dil oluklarının (fissürlerinin) dibinde yaşayan gram negatif anaerob bakterilerdir. Bunlar, periodontitise ve dişeti iltihaplanmalarına neden olanlarla benzer türdedirler. Ağız kokusu (Kötü nefes) ile baş etmek için gram negatif bakterileri uzaklaştırmanız gerekir. Ancak pratikte bu durum pek kolay değildir. Dildeki fissürlerin (olukların) derinliklerinde daima anaerop gram negatif bakterilerin kolonize olacağını unutmamak gerekir.

Ağız Kokusu İçin Ne yapabilirim?

Kötü nefes bir hastalık değil, bir rahatsızlık ve bir tabudur. Bu durumu daha da zorlaştıran şey ise, ağız kokusuna sahip kişilerin bu durumdan şikayetçi olmamasıdır. Etrafındaki çoğu kişi bu durumu fark etse de, rahatsızlığı olan kişiyi kötü hissettirmemek için bu durumu maalesef dile getirememektedir. İnsanların çoğu ağız kokusu (kötü nefes) ile zayıf ağız hijyenini bağdaştırmaktadır. Bu durum kısmen doğru olsa da , ağız hijyeninin sağlanması, sorunun üstesinden gelebilmek adına,  tek başına yeterli gelmeyebilir.

 

agiz konusu

                    

Sülfür üreten bakterilerden kurtulmanın bir yolu, ağıza pozitif bakterileri (probiyotik bakterileri)  ekleyerek kötü bakterileri uzaklaştırmaktır. Peki bu ne anlama gelmektedir..

Ağız kokusu için ağız probiyotiklerinden faydalanın

Yukarıda da anlatıldığı gibi, dil kaynaklı halitosiz uçucu sülfürik bileşenleri içindeki sülfür ihtiva eden amino asitlerin ayrışması ile ortaya çıkmaktdır. Aynı kanalizasyonda olduğu gibi...Buna dil fissürlerinin derinlerinde lokalize olan anaerobik bakteriler neden olmaktadır . Kolay olmamakla birlikte, bu problemi kökünden halledebilmek için, bu bakterilerden kurtulmak gereklidir. Ne yazık ki bu bakteriler, dilimiz üzerindeki olukların en derinlerinde yaşadıkları için onları tamamıyla yok etmek pek mümkün değildir. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşin püf noktası, ağzınız içinde ve dilinizin üst kısmında  yaşayanların, iyi bakteriler olmasını sağlamaktır. .

Kötü bakterilerinizi iyileriyle değiştirin

 Amino asitler genelde glyco-protein gibi daha büyük moleküllerin bir parçasıdırlar.  Bu amino asitlerin kısa yan zincirlerinde karbonhidrat içerirler. Bahsedilen (ağız kokusuna neden olan) ayrışmanın olması için öncelikle bunun sonlandırılması (koparılması) gerekir. Karbonhidratın ayrılması işlemi Beta-Galactosidase olarak adlandırılan enzimin yardımı ile olur. Ve bu enzim dil yüzeyinde yaşayan aerobik gram pozitif bakteriler tarafından üretilir. Tahmin edeceğiniz üzere bu bakteriler daha ulaşılabilir konumdadır.  Ağız probiyotiklerinin (Prolacsan Lactobasillus)  yerini aldığı bakteriler işte bunlardır  .  Sonuç olarak; Hedeflenen nokta dil füssürlerinde yer alan ve ağzı kokusunun asıl kaynağı olan bakterileri ortadan kaldırmaktır. Ağız probiyotikleri, erken dönemde, (dil yüzeyinde yer alan bakterilerin yerlerini alarak) "Uçucu Sülfür Bileşenleri" oluşumunun önüne geçerek bir nevi dolaylı yoldan bunu  başarmaktadırlar.

Ağzınız ve vücudunuz sizin bahçeniz gibidir...

-Bir bahçe düşünün..

Eğer çıplak bir araziye sahipseniz, ve hiçbir şey yapmazsanız, bir süre sonra orada kendiliğinden bir şeylerin büyüdüğünü görürsünüz. Ve  eğer bu durumda da herhangi bir müdahale  yapmazsanız bahçenin her yerini yabani otlar kaplar – öte yandan olmasını istediğiniz bitkiler arasından doğru olanları seçer ve doğru yerlere koyarsanız toprağı kontrol altında tutup, hedeflediğiniz sonuçları elde edersiniz. Evet, bu belki biraz zaman alacak ve toprağın düzenli bir yardım eline ihtiyacı olacak – tıpkı kendi bakteri dengenizi oluştururken olduğu gibi...

Çünkü, kendi bahçeniz olarak tabir edebileceğiniz vücudunuz içinde durum farklı değildir. Sağlıklı beslenmenin, sağlıklı bir yaşam tarzının ve seçtiğiniz besinler - besin takviyeleri ile vücudunuza giren bakterilerin size kazandıracakları tıpkı yukarıda anlatılan bahçenin kazanımlarıyla benzerlik gösterecektir.ağız kokusu

O zaman vakit kaybetmeden kötü bakterilerinizi, iyileriyle değiştirmeye başlayın. Bir süre sonra verdiğiniz emeklerin boşa gitmediğini göreceksiniz.

Ağız kokusundan kurtulup taze bir nefese sahip olmak için gereken ipuçları:

Dilinizi ve mümkün olduğunca arkasını, diş fırçanız ve macununuzla fırçalayınız. Dilinizi temizledikten sonra yüksek oranda laktobasil içeren bir pastil (ağız probiyotiği) alın ve yavaşça çözülmesini bekleyin. Ağız kokusundan kurtulmak için şekerli ürünlerden kaçının.