Ağız Yarası İçin İlaç

Ağız yaraları veya toplumdaki genel adıyla aftlar genellikle ağrılı ve oldukça sıkıntı vericidirler. Özellikle besinlerin tüketimi esnasında sürekli temasa uğrayan bir bölgede bulunduklarında yeme-içme faaliyeti bile bir işkence haline gelebilir. Bu nedenle çok sık ağız yarası görülen bireylerde yaşam kalitesinin düşmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Ağız yaralarının tedavisinde birçok yöntem tavsiye edilebilir. Bunların arasında kısaca;

 

Ağız yarası için ilaç önerileri

• Tuz veya karbonatla gargara yapmak
• Klorhexidine içeren gargaralar
• Tetrasiklin tabletlerini suda eritip gargara yapmak
• Doğrudan ağız yarası üzerine sürülen anestezik kremler
• Ekinezya bitkisi
• Misvak kullanımı

Yukarıda sayılan tedavi seçeneklerine daha bir çok madde eklenebilir. Bu saydığımız yöntemlerle hastaların bir kısmı fayda gördüklerini söylerken, bir kısım hasta ise hiçbir etki görmediklerini belirtmişlerdir.

 

Ağız yarası için ilaç kullanmak gerekli midir?

Yukarıda saymış olduğumuz yöntemlerin birçoğu rahatsızlığı iyileştirmekten ziyade iyileşme sürecinin daha az sıkıntılı geçmesine yöneliktir. Hani eski doktorların soğuk algınlığı ,nezle-grip vs.. için bir sözü vardır ; ‘’İlaç kullanmazsan 1 haftada, ilaç kullanırsan 7 günde iyileşirsin’’ !! İşte yukarıda saymış olduğumuz yöntemler de biraz buna benziyor aslında. Peki o zaman doğru olan yaklaşım ‘’hiçbir şey yapmayıp, sadece aftların kendiliğinden geçmesini mi beklemektir ‘’ ? Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, saymış olduğumuz yöntemlerin çoğu hastalığınızın daha az sıkıntılı olarak geçmesini sağlamaya yönelik olduğu için, siz de belki fayda görebilecek grupta olabilirsiniz. Denemekten zarar gelmeyecektir.

Ancak asıl dikkat çekilmesi gereken konu, ağız yaralarının yol açtığı sıkıntıların hafifletilmesi değil, ağız yaralarının mümkün olduğu kadar tekrarlamamasını, hatta oluşmamasını sağlamaktır.

 

Ağız yarası için ilaç kullanırken doktora danışmalı mıyım?

Tuzlu su veya karbonatlı su gargarası vs. gibi tedavi seçenekleri için belki doktorunuza danışmanız gerekmeyebilir ancak sistemik yolla alınan ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir.

 

Ağız yarası için ilaç MI, yoksa düzenli bakım MI?

Ağız yaralarının birçok nedeni olabilir. Bunların arasında hatalı yapılan dental restorasyonlar (kenarı keskin kalan dolgular vs.. veya protezler olabilir. Bu tarz bir durumda, sürekli oluşan ağız yaraları için ilaç kullanmak yerine , ağız yarasını oluşturan ‘’protez veya dolgu (her neyse)’’onu düzeltmek gerekmektedir.

Ağız yarasının nedeni B12 vitamini, çinko, demir, folik asit eksikliği ise, aynı şekilde öncelik bunların eksikliğinin giderilmesine yönelik olmalıdır.

Behçet vs.. gibi sistemik rahatsızlıklarda, stres-anksiyete de, ağız yaralarının meydana geldiği rapor edilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam için kendinize dost bakteriler edinin.

Ağız yaralarının en anlaşılamayan noktalarından birisi ise, aynı etkenler bazı insanlarda aft oluşumuna neden olurken, bazı insanlar etkilenmemektedir. Bu durum, ağız yarasının oluşmasının, kişinin bağışıklık sistemi ile doğrudan ilişkili olduğu tezini güçlendirmektedir. Bazı aile bireylerinde sıklıkla görülmesi, belki de genetik olarak bu bireylerin ağız floralarının benzerliğine bağlanabilir. Ağzımızdaki bağışıklık sistemi, kişinin direkt olarak ağız florasının-yani ağızdaki bakteri popülasyonunun durumuyla ilişkili olduğu için, dengeli ağız florasına sahip bireylerde güçlü bir bağışıklık sisteminden söz edebilmek mümkündür. Yani ağzımızdaki bakteri florası ne kadar sağlıklıysa, hastalıklardan etkilenme oranı o kadar düşük olacaktır.
Peki sağlıklı bir bakteri florasına sahip olabilmek için yapılması gereken nedir?

Sağlıklı bir ağız florasına sahip omak için yapılması gereken en önemli konu, iyi bir ağız bakımına sahip olmaktır. Bu da ancak düzenli diş fırçalamayla ve diş ipi kullanmakla olacaktır. Kullandığımız diş macunlarının mümkün olan en az oranda kimyasal madde içerikli olması ağzımızdaki bakteri içeriğinin sağlığı için önemlidir. Aynı şekilde özellikle bakterileri yok etmeye yönelik gargara kullanımı da son zamanlarda tartışılan bir başka konudur. Bazı doktorlar ,bu tür gargaraların iyi kötü ayrımı yapmadan tüm bakterileri yok ediyor olmaları nedeniyle bu tür ürünlerin uzun dönem kullanılmalarını sakıncalı bulmaktadır. Böyle bir durumda ağzımızda dengeli bir bakteri oluşumundan söz edilemeyeceğini söylemektedirler.

 

Ağız yarası için ilaç kullanmak MI , Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek Mİ?

Sağlıklı bir ağız florasına ve dolayısıyla güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmek için faydalı bakterilerin sayısını arttırıp, zararlı bakterilerinizi azaltmanız gerekmektedir.

Kötü bakterilerinizi iyileriyle değiştirin.

Ağız içinde ,sağlıklı bir bakteri dengesine sahip olmayan bireylerde ağız yarası oluşma oranı, sağlıklı bakteri florasına sahip olan bireylere göre çok daha fazla olacaktır.

O zaman siz de bir an evvel, ağız floranızın sağlığı için ağız probiyotiği kullanmaya başlayın ve ‘’Kötü bakterilerinizi iyileriyle değiştirin’’ .

Leave your comments

Comments

  • No comments found