Kemoterapi Sonrası Ağız Yarası Tedavisi ve Probiyotik Kullanımı

Kemoterapi Sonrası Ağız Yaraları Mukosit nedir?

Oral mukozit, kanser kemoterapisinin sıkça yaşanan bir komplikasyonudur. Genellikle kemoterapinin başlanmasından 5-10 gün sonra başlar ve 7-14 gün sürer. Kemoterapi etkisiyle başlamış olan mukozitis, ağızdaki mukoza tabakasının atrofiye olmasına ve yıkımına neden olmakla birlikte bu bölgelerde ağrılı ülserler oluşturur.

 

Kemoterapi Sonrası Ağız Yaralarının (mukosit) Belirti ve Semptomları

Hastaların en sık yaşadığı durumları sayacak olursak;

Ağız ağrısı ve yanma
Eritema ve ülserasyonlar
Yeme, içme ve konuşma güçlüğü
Ağız bakımı kontrolü ile ilgili zorluk yaşama

 

Kemoterapi Sonrası Ağız Yaralarının Teşhisi

Kemoterapinin tetiklediği oral mukozitin tanısı, klinik bulgulara ve lezyonların gelişiminin kronolojisine dayanmaktadır.

Sert damakta, yapışık diş etinde veya dil sırtında Eritema ve ülser bulunduğunda kültür yapılmalıdır. Biyopsi endike olabilir, ancak tanı için rutin olarak gerekli değildir.

 

Ağız Yaralarının (mukozitin) Tedavisi ve Ağız Probiyotiği Kullanımı

Anti-kanser tedavilerinde sıklıkla hastaların bağışıklık sistemlerindeki zayıflama sonucunda tüm vücut direncinde bir düşüş söz konusu olmaktadır. Vücut direncindeki bu düşüş neticesinde hastaların ağız ortamı da her türlü negatif etkiye açık kalmaktadır. Netice de mukosit, stomatit , diş eti iltihabı,aft gibi rahatsızlıklar kolaylıkla ve sıklıkla meydana gelmektedir. Bu durumun kontrolünde yapılabilecek en önemli yaklaşımlardan birisi de vücut direncini ve savunma kabiliyetini arttırmaktır. Ağız ortamı içinde aynı durum söz konusudur. Oral bağışıklık sisteminin arttırılması mevcut sorunların üstesinden gelmede ve oluşumunun engellenmesinde büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun için hasta tarafından yapılabilecek en önemli uygulama ağız bakımını ve hijyenini en üst düzeyde tutmak ve oral bağışıklık sistemini de en üst düzeyde tutabilecek olan ağız probiyotiği kullanmaktır. Ağız probiyotiği kullanımına radyoterapi ve kemoterapi öncesinde başlanıldığında ve tedavi boyunca devam ettirildiğinde , ağız ortamının bağışıklık sistemi sürekli olarak destekleneceği için ağız yaraları, diş eti iltihaplanmaları gibi oluşabilecek sorunların önüne geçmek mümkün olabilmektedir.

Leave your comments

Comments

  • No comments found